Friday, February 20, 2009

Berkahwin lah dengan restu kedua org tuamu

Chewah..skema punya topic. Aku bukanlah manusia yang layak mengutarakan isu nie.Cuma tertarik dengan perbincangan rancangan Semanis Kurma di TV9 malam tadi yang dikendalikan Ustazah Norbahiyah dan suami (fuh ustazah nie kalau dah start bercakap...macam bullet train...suami dia alahai....senyum jer)

Seharusnya dan sewajarnya buat pasangan di luar sana apabila anda ingin melangsungkan perkahwinan dapatkanlah restu kedua org tua supaya tidak menyesal dikemudian hari.
(mungkin ada yg akan mengatakan "senanglah dia nie cakap, tak terkena batang hidung sendiri") memanglah aku tak menghadapinya Alhamdulilah perkahwinan kami direstui kedua2 belah pihak. Tapi, bagaimana pulak sekiranya ada mana2 pihak yang menghalang?

Sebenarnya banyak faktor yang menyebabkan halangan, sama ada perbezaan taraf,pendidikan, agama dll.
kekadang tu ibu bapa pun perlu bersikap lebih memahami , jgnlah bila ada perbezaan sikit,melatah tak ingat,selidik bakal menantu jgnlah terus tak setuju.

Ada satu caller malam tadi, seorang janda (balu) yang kematian suami berhasrat bernikah satu lagi tetapi keluarga pasangan belah lelaki menentang apabila tahu status sebenar wanita tu.Apalah salah dgn status janda yg kematian suami , apa teruk sgt ke, sampai menantang habis-habisan. Ishh kekadang tak faham sikap manusia nie,sebab status jadi satu isu besar.So,kalau anak dia kawin anak dara, sahlah anak dara tu baik,suci murni,sopan santun dan janda tu teruk sgt ker.(emo sat..bukan ape kesian pada aku wanita terbabit tak bersalah pun dia berhak dapat kebahagian kali ke2 selepas kematian suami)

So,cara terbaik pada pasangan nie sekiranya betul2 berhasrat berumah tangga, lembutkanlah hati bakal mertua tu, tunjuk kan sikap kita yang sebenar,doa dan mintalah pertolongan dariNya, agar dipermudahkan segala urusan.Tetapi jika tidak direstui juga bersedialah menghadapi kenyataan yang cinta itu bukanlah segala2nya....mungkin sudah tidak tersirat dia bukanlah jodoh kita .Mungkin selepas ini akan hadir cinta lain yg dapat membahagiakan kita.Perlu diingatkan perkahwinan tanpa restu itu amatlah berbahaya,byk pancaroba dan dugaan yg perlu ditempuhi.

Sekian.

Thursday, February 19, 2009

Tag : 1st Pregnancy

Telah di 'Tag' oleh Pn Nur . Oklah aku try to answer w/pun ingat2 lupa dah nie.

1.WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Nope.Waiting till 9-month after married baru aku confirm pregnant.Lambat seh...

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Of Course lah!

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
:-)) .Berakhir satu penantian.Lega n enjoy!

4. HOW OLD WERE YOU?
24 years old. (muda lagi kot..dah gatal sgt nak kahwin)

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
A day before ,aku find out yg aku ni pregnant,aku aderNetball Tournament ...main sampai 3 games tak ingat punya(Juara okey). Lepas tu,esokya,terus aku flat..tak larat..mata berpinar2,kepala pening macam nak hantuk ke dinding.Tapi tetap pi kejer nie..pi panel clinic, buat test..sah 4 weeks pregnant...terkezut aku.Kalo aku tahu sumpah aku tak main netball tu.

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Member satu ofis sebab dia yg teman kan aku pi clinic.

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Yes

8. DUE DATE?
17 Dec 2006.

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yups,tapi kejap jer rasanya..tak teruk sgt pun.

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Soya milk.

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Nothing.

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Tak kisah pun mana2 asal selamat.

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
10-15 kg.

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Nope.

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
ape bendanya?

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulilah....berjalan lancar semuanya.

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Serdang.

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Nearly 7 hours.

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Mr Hubby pukul 2am.

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Doc. & nurse.Mr Hubby takut darah tak sampai hati nak tengok.Ish..!

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural.Fuh!

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
No

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.2 kg

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
14 Dec 2006/Thursday(seminggu awal dari due date)

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Nur Aina Sarah binti Mustaza

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 years and 2 months.


ok done!

Tuesday, February 17, 2009

Kapan aku mahu Tender Resignation Letter?

Alhamdulilah..last week aku done medical check up. HR from that company sibuk suruh aku tender resignation letter....tapi aku decide tunggu lepas aku sign offer letter baru aku proceed bagi bos resign letter.

Mengikut perbualan kami melalui telefon, suppose start join them on 16th March, and suppose aku bagi resign letter semalam, tapi offer letter tak siap lagi so camner aku nak tender resign letter kan? Kalau apa2 hal......tak jadi ambik aku nanti kes naya lah pulak.

So,conclusion better tunggu offer letter dari diaorg dulu.Lagipun bos aku pun dah tahu aku nak quit, so boleh kawtim dan habis kan dulu AL aku di sini.

Hopefully Allah will help me ease anything at the new workplace...amin..

***Company aku sekarang planning to cut cost . Semua staff any level cut salary 15%.Banyak dongggggg....ada ura2 nak retrenced staff juga.memang kritikal nie.cepat2 lah aku cabut dari sini.

Hilang Arah

JOHOR BAHRU: Sampai hati ayah dan ibu! Suasana hiba menyelubungi sekumpulan penduduk Blok 50, Taman Ungku Tun Aminah di sini, apabila menemui seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun menangis sambil mengheret beg plastik berisi beberapa helai pakaiannya, tengah malam kelmarin.

Ketika ditemui, kanak-kanak itu yang mengaku bernama Tan Eng Eng seolah-olah hilang arah selepas dipercayai ditinggalkan ibu bapanya berdekatan blok berkenaan.

sambungan

# kejam,zalim...tak dapat aku nak bayang kan..kalau anak aku yang heret beg plastik tu.
Sedih dan hiba bila aku bayangkan keadaan kanak2 tu...hilang arah,hilang punca bila ditinggal kan begitu jer.
Semoga ibu bapa kanak2 tu mendapat balasan yang setimpalnya.


Wednesday, February 11, 2009

Tomorrow

Esok aku apply leave
.
.
.
.
Reason why?
.
.
.
medical check up
.
.
.
Where?
.
.
.
.
.
.
Due to
??????



Tuesday, February 10, 2009

Barney addicted

video

Akibat pengaruh cd..inilah kesannya..makan cd..tidur cd ......mandi cd. Tapi tetap ada hadnya!!

Sekarang kalo merajuk dah pandai demand..kena buka CD esp. Barney show. Fuh ! letih nak melayan....kekadang tu kena sorok...sampai dah tak boleh nak buat ape baru keluar kan.

Tgklah...tu....sampai mama ngan baba dia kena paksa menari sama.

Friday, February 6, 2009

Tukar layout?

Bila angin bosan sampai seru, lantas dengan penuh semangat..
.
.
.

Tara...aku changed layout again!!!!korang janganlah bosan dengan layout template kali..ni..sebab aku sudah tiada idea...ditambah mood kemalasan yang diharungi sekali(bahasa apa kah ini)...lantas aku clik and choose this type of layout sebagai pengganti yang baru....maksudnya? Aku nie memang cepat bosan....nasib baik aku tak cepat bosan dgn laki aku ... (:-P)
.
.
.
.
Oklah..kita masuk another story . Kalo korang perasan lah tu pun kalo korang baca post lama aku di sini, semalam depa called me, bertanya kan sekiranya depa call my reference yang aku bagi tu ok tak? aku tak kisah...cuma depa takut lah sekiranya bos aku nanti banyak songeh lah pulak kan. Oklah, aku ckp why not u call my celleague jer (officemate aku nie masih tak tahu cerita yg aku pergi interview..ada terkejut beruk kalau dia receive that call).
so, awal pagi tadi that girl from HR pun call, my celleaque punya terkejut..lama gak dia org cit cat2 abt aku lah....
so far apa yg aku dgr....depa cit cat2 yang baik2 jer ...haruslah kan..dah aku duduk depan ko takkan nak kutuk2....

celleaque aku tu super2 senior dari aku...bila tahu aku nak change job jer...dia dah mengalabah....sape nak handle ni ..sape nak buat tu.....u pi lah jumpa bos mintak naik gaji(kihkihkih) baru ko sedar ke betapa penting nya aku di sini?
Tak pe, aku just biar dulu..kalo betul2 depa nak hire aku.....baru aku bincang balik dgn bos...tapi mana yg offer lebih baik harus lah kita grab..yer tak?

oklah....selamat bercuti u all ........happy Thaipusam kepada yg celebrate key.



Pinjaman Koperasi Kowamas Kerajaan & Badan Berkanun (5.53% Setahun Shj) Konsep Al-Inah

Thursday, February 5, 2009

Tag

Aku telah di 'Tag' poleh Zety

Please copy the following rules in your post (as usual)

1. You have to point out 5 romantic movies that you would love to share with your loved ones.
( actually since ada anak baru berapa kerat jer tgk movie kat wayang selalunya just beli DVD tgk kat umah jer...inilah apa yg aku ingat setakat ni)
2. It doesn't have to be in order.. as long as you love the movies, it will be fine.
3. You have to tag another 5 person to answer this tag..


.

.

.

.

.



1) Khabi Kushi Kabhie Gham (2001)
Aku memang suka bangat this film lagi2 sekiranya SRK digadingkan bersama Kajol..mantap!



2) Maid in Mahattan (2002)

Marisa Ventura (Jennifer Lopez) is a struggling single mother trying to get by with her young son Ty (Tyler Posey) by working as a maid for a hotel. When not in school, Ty spends time among Marisa's fellow hotel workers, most of whom treat the pair as family. Marisa hopes to someday be promoted to management.
***saje kasi besar word color merah tu




3) Om Shanti Om(2007)

Sebenarnya aku tgk this film masa malam deepavali last year TV2..mula2 ingat citer biasa2 jer..at last smpi sampai habis aku tgk..memang meletop.........paling aku suka time ending...malas lah nak citer panjang..tgk sendiri lah yer





4) 50 first dates (2004)
Derry Barrymore & Adam Sandler
**** sebabnyaDerry Barrymore yg sweet bangat dgn watak hilang ingatan tu.



5) The Wedding Planner (2001)
Jlo & McConaughey



Dengan itu aku hadiah tag ini kepada :



Cerita Basi Last Sunday

Ini lah gara-gara malas nak update blog, so cerita yang sudah basi lah yang akan aku story kan.
Last Sunday,tetiba dapat idea...so idea diutarakan kepada MR Hubby, lama dah tak bersantai sekeluarga keluar jogging...hidup udara pagi yang segar, makan nasi lemak, kejar Aina di taman permainan....aktiviti2 rutin yg sejak akhir2 ini amat2 jarang dilakukan.

So, Mr Hubby just ajak pi yang berhampiran rumah jer tak pun..mcam biasa Taman Bukit Jalil, aku lak ape kelas dekat2 pi lah jauh sikit..bosan tau.At last we all decide pergilah Lake Garden(Taman Tasek Perdana). Lama rasanya tak berpoya2 ke sini(opssss time bercinta dulu lake2 garden ni bukan tempat berdating yer). Mr Hubby pulak Lake Garden nie sentimental value sikit bagi dia...dia dulu dibesarkan di atas bukit lake garden tu, kalau korang perasan ada satu istana tamu atas bukit tu....kuaters gov...disitulah aper yg dia cerita lah tempat dia duk tolong mak dia berniaga nasi lemak kira 20 tahun yg lepas ..fuh lama tuh.

So, sebelum.....start merewang2 kat tasik tu...perut perlu diisi..dah kata belum sarapan..so tempat yang dituju Nasi lemak Tang Ling.....ala...bukan sedap mana pun....tak faham aku awat lah ramai sangat..biasa biasa jer...

Setelah perut kenyang, we allz terus ke tasik....ramai juga..parking pun penuh...tapi senang pulak dapat parking. Aina macam biasa...tersangat 2 lah gumbira...konon bawak lah basikal dia....dia pun syoklah ramai member2 yg berbasikal.tapi aku malas nak melayan....bawak basikal macam pengantin..bukan tahu kayuh pun.....tolak2 jer pakai kaki...last...sumbat balik basikal dalam bonet kereta.

Tapi oklah...byk dah perubahan.....permainan pun byk....yg penting aku happy,aina happy and bapaknya pun happy.

*** sekali lagi gambar amat mengecewakan...camera aku memang sudah mereng...bila lah nak sambar baru nie.ehem...