Thursday, August 9, 2007

Why Aina's Still Got Flu and Cough?

Penat sungguh la, even dah berbotol-botol ubat aku paksa dia minum still tak ok.Maybe got infection from other kids at nursery kot.Baru nak elok...dah kena balik.
Try surf net tadi,dapat a few petua , boleh try gak nie.
Tapi, aku nie pemalas skit nak benda2 yang susah nak dapat nie....
Antara petua yang aku dapat cari ;

Petua : Melegakan Selsama Bayi dan Kanak2
Dapatkan ibu kunyit sebesar ibu jari, potong diatasnya, korek dengan paku yang sederhana besar dan sumbatkan sedikit kapur makan didalamnya, digaulkan, biar bercampur antara kunyit dan kapur tadi, dan bolehlah disapukan diatas hidung bayi, sebaiknya ketika bayi tidur..lakukan selalu, insyaallah hidung bayi tidak akan tersumbat dan boleh tidur lena.
- semoga rajin lah aku buat benda ni

Lagi satu petua yang aku dapat cari:

Petua : Anak Fasih Bercakap
Kebanyakkan ibu bapa inginkan anaknya cepat bercakap,petah dan fasih.Petuanya amat mudah, Ibubapa hendaklah selalu mengucup atau cium bibir anak2nya sewaktu kecil.dan sekiranya mampu diteruskan sehingga dewasa , ia akan menjadi taat kepada ibu bapa..Insayallah...aku suka banagt cium bibir Aina sebab comel sangat.

Petua: Ruam Panas
Daun Peria dikeringkan, panaskan air hingga mendidih dan tuang dalam baby bath tub masukkan daun peria dalamnya dan biarkan sejuk seketika barulah mandikan baby di dalamnya.

2 comments:

nonie said...

ada petua nonie abaca kat PA&MA dulu campur serbuk kunyit ngan cuka sket pastu calit kat batang idung baby... menjadi gak nak hilangkan selsema baby.. nonie pernah try... kejap je mujarab dah...

Bonda^Aina said...

Thanks nonie malam tadi ader try ok gak....