Friday, March 11, 2011

Masuk "Kitchen" Selepas 6 Tahun++

Yang pakai Lab Coat (Kitchen pun pakai lab coat juga tau) , tu lah sifu saya..kihkihkih..preparation buat Roasted Chicken, Red Snapper (fillet) & Prawn Cocktail.



Done ! Memang sedap ok..yg hitam2 sikit tu we all sapu madu sesuka rasa (tapi part tu lah da best)

Jangan salah faham tentang tajuk di atas. Selama ni saya setiap hari jengah "kitchen" di rumah ye...yang saya maksudkan "kitchen industry" dulu  time study di UiTM walaupun bukan student Culinary (Chef Training) tapi as student (Hotel Management) kami pun tidak terkecuali masuk kitchen yer (from basic cooking --> liltle bit advance cooking) walaupun saya bukanlah pakar sangat pun.

Tapi hari ni , dapat jugak menghilangkan rindu kesuma bau "kitchen" yang semerbak tu.Apapun memang enjoy..selama ni just front da house je,sebab bidang saya lebih menjurus kepada bidang F&B (Restaurant Service)...bila dapat masuk "Kitchen" memang enjoy.Tu pun sebab masakkan untuk student yg training PKM(Pertandingan Kemahiran Malaysia) bidang Restaurant Service 20/Mac/2011 di UPM nanti.

3 comments:

liwaniel said...

menariknye roasted chicken tu

rohaadam said...

memang menarik sebab pakai apa yg ada & utk marinate (corn oil,madu,kari,all spices,garam,black papper)..better olive oil tp cut cost pakai corn oil pun sedap..minyak biasa pun ok

Siti Azlina Abdul Aziz said...

fuh...tengok pun dah menyelerakan belum rasa lagi ni...
kalau sudi jom la jenguk ke blog saya tak seberapa itu..
http://aimct08.blogspot.com